Boyun çok önemli yapıların karmaşık biçimde bir arada bulunduğu hayati bir bölgedir. Bu yapılar arasında önemli sinirler, damarlar, kaslar, şah damarı, beynin ve boynun toplardamarları ve 100’den fazla lenf bezi bulunmaktadır. Bu yapılarda meydana gelen bazı hastalıklarda veya burada bulunan lenf bezlerini tedavi etmek amacıyla uygulanan cerrahi girişimlere genel olarak “Boyun Diseksiyonu” denir.
Yukarıda bahsi geçen damar, sinir ve kas gibi yapıların kendisinden meydana gelen tümörler olabileceği gibi boyundaki lenf bezlerine başka bölgedeki (ağız, tükürük bezleri, gırtlak, yutak, tiroid bezi gibi) tümörlerin sıçraması da sık görülen bir durumdur.
Alanında tecrübeli cerrahlar tarafından uygun kliniklerde yapılması gereken riskli bir işlemdir. Boyunun tutulum durumuna göre riskler çok değişkenlik gösterir. Ameliyat öncesi hekim ile detaylı görüşmek önemlidir.
Ameliyat süresi ve hastanın genel durumuna göre bazen ameliyat sonrası hastalar bir süre yoğun bakım ünitesinde kalabilirler. Ameliyat bölgesine genelde ince bir boru şeklinde seyreden ve “dren” ismi verilen bir sistem yerleştirilir. Bunun amacı bölgede kan/sıvı toplanmasını engellemektir. Bu sistem ameliyattan birkaç gün sonra kolayca çıkartılır. Boyun pansumanı duruma göre yaklaşık 1 hafta devam eder. Hasta ameliyat sonrası bir süre hastanede takip edilir. Sonrasında hekimin kanaati doğrultusunda uygun bir zamanda taburcu edilir ve kontrollere çağırılır.