Kulak, dış-orta-iç olmak üzere 3 bölüme ayrılan bir organdır. Orta kulak, içi hava dolu bir oda gibidir. Orta kulakta işitmemizi sağlayan 3 adet kemikçik (çekiç, örs, üzengi) mevcuttur. Bazen orta kulakta bir havalanma bozukluğu olabilir. Bu durumda hava dolu olması gereken bu bölüm sıvı dolar. İşitmemizi sağlayan kemikçiklerin ve dolayısıyla sesin iletimi bozulur. Bu da işitme kaybı olarak kendini gösterir.
İşitme kaybı olan çocuklarda televizyonu yakından izleme, televizyon/bilgisayarın sesini açma, bağırarak konuşma ve seslenildiğinde bakmama gibi durumlar gözlenebilir.
Bu durumun tedavisinde öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Steroid içeren burun spreyleri ve burun yıkaması önemlidir. Ayrıca sakız çiğneme, balon şişirme, yutkunma gibi orta kulağın havalandırma kanalı olan östaki borusunun çalışmasına yönelik egzersizler de önerilir.
İlaç tedavisinden fayda görmeyen hastalara kulak tüpü uygulanmalıdır. Bu işlem genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Kulağa takılan tüpler, tüpün tipine göre değişkenlik göstermekle birlikte genelde 6-12 ay arasında kendi kendine düşerler. Bu süre zarfında hasta belirli aralıklarla kontrole gelmelidir. Her iki tüp düşene kadar mutlaka doktor kontrolü altında olmalıdır. Bu işlem sıklıkla geniz eti ameliyatı ile birlikte yapılır, zira kulakta sıvı toplanmasının en sık nedeni büyümüş geniz etidir.