Eğer uzun süredir (birkaç ay) varsa önemli bir hastalığın başlangıcı olabilir. Ağız ve baş/boyun bölgesindeki iyileşmeyen yaralar ciddiye alınmalı ve en kısa sürede uzman hekim tarafından değerlendirilmelidir.
Eğer kısa süredir devam ediyorsa tükrük bezi iltihabı olabilir. Yemeklerle birlikte oluşuyorsa, tükrük bezi taşı olabilir. Eğer uzun zamandır varsa ve küçülmüyorsa tükrük bezi tümörü olabilir.
Bu şişlikler birçok dokuya ait olabilir. En sık görülen neden lenf bezi şişmesidir. Eğer şişlik birkaç haftadan uzun süredir devam ediyorsa uzman hekime görünmekte fayda vardır.
İyi huylu veya kötü huylu birçok hastalığın belirtisi olabilir. Nedenini anlamanın en doğru yolu endoskopik muayene ve gerekli görülürse biyopsi yapmaktır.
Tiroid bezi nodülleri birçok insanda görülebilen ve tiroid bezinin içinde bulunan oluşumlardır. Bu nodüllerin çoğu iyi huylu olmakla birlikte bazı nodüller tiroid kanserine dönüşür. Önemli olan bu şüpheli nodülleri saptayıp biyopsi almak ve tanı koymaktır. Bunun için tiroid nodülü olan hastaların mutlaka uzman hekim takibinde olması gerekir.
Hemen her zaman ameliyattır. Yapılacak ameliyatın boyutu ve genişliğine hastalığın durumuna göre karar verilir.
Paratiroid bezler tiroid bezinin arkasında yer alan ve vücudun kalsiyum dengesini ayarlayan organlardır. İnsanda ortalama 4 adet bulunur. Bu bezlerden bazen tümör gelişebilir ve vücut kalsiyum dengesini bozabilir. Tedavisi ameliyattır.
Eğer enfeksiyon sıklığı belli sayının üzerinde ise (yılda 5-6 atak) veya bazı başka belirtiler varsa bademciklerin alınması gerekebilir.
Muhtemelen geniz eti büyümesi vardır. Bunun için endoskop (kamera sistemi) ile muayene edilmeli, tedavi buna göre planlanmalıdır.
Televizyonun sesini açma, bağırarak konuşma, televizyonu yakından izleme, seslenildiğinde bakmama gibi belirtiler olabilir.
Kulakta sıvı toplanması durumunda, ilaç tedavisine yanıt alınamıyorsa takılmalıdır. Doğru teknikle ve uygun şartlarda yapıldığında yüksek riskli bir ameliyat değildir. Genellikle çok kısa sürede olumlu etkileri görülür.
Birçok nedeni olabilir. Kulak iltihabı, kulakta kireçlenme, tümörler, yaşa bağlı kayıplar ve daha birçok neden sayılabilir.
Sinirsel işitme kaybı teşhisi konulduğu anda başlanması gerekir. Cihaz kullanımı için işitme kaybının ilerlemesinin beklenmesi yanlış bir düşüncedir.
Evet. Tedavi edilmemiş işitme kaybının Demans, Alzheimer, Depresyon gibi birçok hastalığı tetiklediği biliniyor.
İşitme kaybı çok ileri olan ve cihazdan fayda alamayan hastalara yapılır.
Mevcut yasal düzenlemeye göre en erken 1 yaşında yapılabilir. Herhangi bir üst yaş limiti yoktur. Yaşlı hastalara bile yapılabilir.
Kulakta görülen iltihap kesesi birikimidir. Tehlikeli bir hastalıktır ve tedavisi ameliyattır. Müdahale edilmezse yüz felci, sağırlık ve menenjit gibi durumlara yol açabilir.
Burun duvarında eğrilik ve burun etlerinde şişme en sık nedenlerdir. Bunların dışında polip denilen iyi huylu kitleler ve bazı tümörler de burun tıkanıklığı yapabilir.
Tedavi planı nedene göre yapılmalıdır. Onlarca neden olabilir.
Hastadan hastaya ve yapılan işleme göre değişmekle birlikte genellikle ilk 6 ay ödem (şişlik) devam eder.
Burun estetiği ameliyatı sonrası %5-10 civarı hastada istenen görünüm elde edilemeyebilir ve düzeltici ameliyat (revizyon) gerekebilir. Bunun birçok nedeni olabilir. Ameliyat sırasında buruna birçok destek doku yerleştirilir ve şekillendirme işlemleri yapılır. Bazı hastaların dokuları yapısal olarak bu işlemlere aynı cevabı vermeyebilir.