Burun duvarı (nazal septum), burnu ikiye ayıran ve kıkırdak+kemikten oluşan bir yapıdır. Hemen hiçbir insanda cetvel gibi dümdüz olmayan bu yapı bazı hastalarda hava yolunu kapatacak kadar eğridir. Bunun nedeni hayatın önceki dönemlerinde buruna alınmış darbelerdir. Kişi bunu hatırlamayabilir, hatta bu darbe bebeklik döneminde bile alınmış olabilir.
Burun tıkanıklığı, horlama, gece uykusunu alamama, gün içerisinde baş ağrısı ve dikkat dağınıklığı gibi birçok soruna yol açabilir.
Bu durumun tedavisi ameliyattır. Septoplasti denilen bu işlemde burun dış görüntüsünde herhangi bir değişiklik olmaksızın kapalı teknikle içerideki eğri kısım düzeltilir ve hastanın havayolu açılır.
Ameliyat etkisini çok hızlı olarak gösterir ve kişinin yaşam kalitesi yükselir.
Eğer hasta hayatının sonraki dönemlerinde estetik burun ameliyatı (rinoplasti) olmayı planlıyorsa, bu 2 işlemin aynı seansta yapılmasını öneriyorum. Çünkü septoplasti ameliyatı sırasında burun içindeki kıkırdaklardan bir kısmı genelde çıkartılır. Bu kıkırdaklar estetik ameliyat sırasında burun iskeletinin yeniden onarımı sırasında kullanılmaktadır. Dolayısıyla daha önce septoplasti ameliyatı geçirmiş bir hastaya rinoplasti işlemi yapılırken burun içerisinde yeterli kıkırdak bulunamayabilir ve kaburgadan kıkırdak almak gerekebilir. Bu da rinoplasti ameliyatını zorlaştırır.